0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Αξιοθέατα

Scroll Down

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: μια σύγχρονη πόλη με πλούσια αρχαιοελληνική και βυζαντινή ιστορία, εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια των διακοπών σας στη «νύφη του Βορρά», η Θεσσαλονίκη θα σας μαγέψει. Αρκεί κι εσείς να αφεθείτε στη μαγεία των εμπειριών που θα σας προσφέρει. Αφήνετε, λοιπόν, τη βαλίτσα σας στο διαμέρισμα και την εμπειρία σας στη Θεσσαλονίκης. Η πόλη σάς προσκαλεί να την περπατήσετε όλες τις ώρες της ημέρας. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά σε παραλίες οπως Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Περαία.

Σήμα κατατεθέν: Ο Λευκός Πύργος

Στιβαρός και αυστηρός υψώνεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης από τον 16ο αιώνα. Το «φρούριο της Καλαμαριάς», ο «πύργος των Γενίτσαρων», ο «πύργος του αίματος», που λειτούργησε και ως φυλακή, καθαγιάστηκε, όταν ασπρίστηκε συμβολικά με ασβέστη το 1890 από τους Οθωμανούς. Στο εσωτερικό του θα δείτε μια multimedia έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα)

Η αψίδα του Ρωμαίου Καίσαρα Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα επίσης πιο κάτω βρίσκεται η πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ.) αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

Ροτόντα

Η Ροτόντα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Καμάρα λειτουργεί ως Μουσείο και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Κτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου γύρω στο 304, ενώ προοριζόταν ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Στα τέλη του 4ου αιώνα, την εποχή του Θεοδόσιου Α' και αφότου στη Θεσσαλονίκη είχε επικρατήσει ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, η Ροτόντα μετατράπηκε σε ορθόδοξο χριστιανικό ναό. Οι αγιογραφίες του διασώζονται σήμερα μόνο κάτω από τον θόλο, ενώ οι υπόλοιπες καταστράφηκαν όταν ο ναός μεταβλήθηκε από τους Τούρκους σε μωαμεθανικό τέμενος το 1590. Τότε έγινε και η προσθήκη του μιναρέ.

Ρωμαϊκή Αγορά

Κατεβαίνοντας από τον Άγιο Δημήτριο θα συναντήσουμε την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά που ήταν το επίκεντρο της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Ανεγέρθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το τέλος του 2ου αι. και το πρώτο τρίτο του 3ου αι. μ.Χ. Ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς ήταν καλυμμένος μέχρι το 1966 που πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές με σκοπό την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Οι Ομπρέλες

Το γλυπτό Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου τις βρίσκουμε τοποθετημένες σε εκτεινόμενη προς τη θάλασσα εξέδρα. στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τοποθετήθηκαν στη νέα τους θέση το 2013, έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της νέας παραλίας.

Πλατεία Αριστοτέλους

Δημιουργήθηκε μετά την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την Θεσσαλονίκη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ξεκινά από τα ημικυκλικά κτίρια στα βόρεια της οδού Μητροπόλεως, η οποία την διασχίζει στο σημείο αυτό, και συνεχίζεται μέχρι την λεωφόρο Νίκης, στην θάλασσα. Η πλατεία αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, με πολλά αναψυκτήρια και καφέ και είναι χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων