0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
1632667217

OTTOMAN ROUTE

Start Reading

Ο Μουράτ Β΄ κατακτά τη Θεσσαλονίκη το 1430 και τα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης θα διαρκέσουν μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό το 1912. Το 1492, 20.000 περίπου Εβραίοι εκδιωκόμενοι από την Ισπανία και αναζητώντας μια νέα πατρίδα, ήρθαν στην Θεσσαλονίκη κατόπιν πρόσκλησης του Οθωμανικού Κράτους. Η συνύπαρξη Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων χαρίζει στη Θεσσαλονίκη τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα που θα την προσδιορίζει για πολλούς αιώνες. Αυτήν την περίοδο χτίζονται στην πόλη κτίρια διαφόρων χρήσεων ενώ πολλές εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά. Το αρχιτεκτονικό ύφος της Θεσσαλονίκης έρχεται πλέον πιο κοντά στην Ανατολή, χωρίς όμως να λείπουν κατασκευές με ευρωπαϊκές επιρροές και στυλ. Αναζητήστε την πολύχρωμη αγορά του Μπεζεστενίου, τα θολωτά χαμάμ της ατομικής καθαριότητας αλλά και της κοινωνικής συναναστροφής, τα τζαμιά της ισλαμικής πίστης, τα δημόσια κτίρια, τις παλιές κατοικίες όπως αυτή του αναμορφωτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και πολλά ακόμη, στην πόλη που η Δύση ανταμώνει την Ανατολή μέσα από εικόνες, γεύσεις, μουσικές.

Τσιναρι

ΤΣΙΝΑΡΙ

Περιοχή της Άνω Πόλης που πήρε το όνομά της από τον πλάτανο (τσινάρ) που φυτεύτηκε εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Η γειτονιά διατηρεί τη γραφικότητα της παλιάς εποχής με…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διοικητηριο

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Το επιβλητικό κτίριο, δείγμα Νεοκλασικιστικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής χτίστηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli για να στεγάσει την έδρα του Τούρκου περιφερειάρχη, το Διοικητήριο (Κονάκι) της Θεσσαλονίκης.
Γενι Χαμαμ (Αιγλη)

ΓΕΝΙ ΧΑΜΑΜ (ΑΙΓΛΗ)

Το όμορφο κτίριο χτίστηκε στο τρίτο τέταρτο του 16ου  αιώνα από τον αξιωματούχο Χιουσρέβ, διαχειριστή του βακουφίου του Κοτζά Μουσταφά πασά. Λειτουργούσε ως διπλό λουτρό με ξεχωριστές αίθουσες για άνδρες…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αλατζα Ιμαρετ

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

Κτίστηκε το 1484 από τον Ισχάκ Πασά, μεγάλο βεζίρη επί Μωάμεθ Β΄ και διοικητή της Θεσσαλονίκης επί Βαγιαζήτ Β’. Το κτίριο έχει σχήμα ανεστραμμένου Τ με κεντρικό χώρο, δύο σφαιρικούς…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οικια Μουσταφα Κεμαλ, Ατατουρκ

ΟΙΚΙΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ, ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Δείγμα κατοικίας του 19ου αιώνα, στην οποία γεννήθηκε το 1881 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αναμορφωτής της Τουρκίας και πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, δωρήθηκε από το ελληνικό στο τουρκικό κράτος.Πασα Χαμαμ

ΠΑΣΑ ΧΑΜΑΜ

Κτίστηκε από τον οθωμανό αξιωματούχο και ποιητή Τσεζερί Κασίμ Πασά στη δεκαετία 1520 – 1530 όταν μετέτρεψε το καθολικό των Αγίων Αποστόλων σε ισλαμικό τέμενος.
Βιλα Μεχμετ Καπαντζη

ΒΙΛΑ ΜΕΧΜΕΤ ΚΑΠΑΝΤΖΗ

Η μεγαλοπρεπής τριώροφη βίλα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni το 1900, ακολουθώντας εκλεκτικιστικό ύφος με επιδράσεις art nouveau.
Βιλα Μορντωχ

ΒΙΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ

Η όμορφη κατοικία χτίστηκε το 1905 για τον Τούρκο μέραρχο Σεϊφουλάχ Πασά σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη νεοκλασικών, αναγεννησιακών, μπαρόκ και αρτ-νουβώ στοιχείων.
Βιλα Χαφιζ Μπεη - Σχολη Τυφλων

ΒΙΛΑ ΧΑΦΙΖ ΜΠΕΗ - ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ

H Βίλα  Χαφίζ Μπέη χτίστηκε το 1879 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.
Γενι Τζαμι (Παλαιο Αρχαιολογικο Μουσειο)

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ (ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

Το Γενί Τζαμί φέρεται να ήταν το τζαμί των εξισλαμισμένων Εβραίων (ντονμέδων). Κτίστηκε το 1902 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής.
Στρατηγειο του Γ Σωματος Στρατου

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Γ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Κτίστηκε την περίοδο 1900-1902 σε σχέδια Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας του Οθωμανικού στρατού.
Παλιο Κεντρικο Αντλιοστασιο – Μουσειο Υδρευσης

ΠΑΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Επιβατικος Σταθμος Οργανισμου Λιμενος Θεσσαλονικης

ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το επιβλητικό κτίριο κτίστηκε το 1910 με την μορφολογία του επηρεασμένη από τη γαλλική δημόσια αρχιτεκτονική των αρχών του 20ου αιώνα.
Οθωμανικη Τραπεζα (Κρατικο Ωδειο Θεσσαλονικης)

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Στη συνοικία του Φραγκομαχαλά, στην εμπορική καρδιά της πόλης βρίσκεται το κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας. Χτίστηκε το 1903 σε νεομπαρόκ αρχιτεκτονικό ρυθμό με γαλλικές επιρροές, στη θέση παλιάς έπαυλης.
Μπεζεστενι (Κλειστη αγορα πολυτιμων ειδων)

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ (ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ)

Χαμζα Μπεη Τζαμι (Αλκαζαρ)

ΧΑΜΖΑ ΜΠΕΗ ΤΖΑΜΙ (ΑΛΚΑΖΑΡ)

Γιαχουντι Χαμαμ

ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΧΑΜΑΜ

Η επωνυμία Εβραϊκό (Γιαχουντί) λουτρό συνδέεται με την ίδρυση του μέσα στην εβραϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης. Χτισμένο από πλίνθους και πέτρες, μιμείται την βυζαντινή αρχιτεκτονική.
Μπεη Χαμαμ (Λουτρα Παραδεισος)

ΜΠΕΗ ΧΑΜΑΜ (ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ)

Το πρώτο οθωμανικό λουτρό της Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο που σώζεται στην Ελλάδα, με ξεχωριστά διαμερίσματα για άνδρες και γυναίκες, κτίστηκε το 1444 από το Σουλτάνο Μουράτ τον Β΄.
Παλια Φιλοσοφικη Σχολη Α.Π.Θ.

ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ.

Χτίστηκε το 1887 για να στεγάσει την Οθωμανική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Το 1927, το εντυπωσιακό οικοδόμημα, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli  φιλοξένησε το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σιντριβανι

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης είναι το Σιντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία. Δώρο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε το 1889.

Κηποι του Πασα

ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

Κατασκευάστηκαν το 1904 από άγνωστο αρχιτέκτονα, καταλαμβάνοντας έκταση ενός στρέμματος και αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα φανταστικής αρχιτεκτονικής.
Τουρμπες (μαυσωλειο) του μπαμπα  Μουσα

ΤΟΥΡΜΠΕΣ (ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ) ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥΣΑ

Το οκταγωνικό θολοκέπαστο κτίσμα που χρονολογείται στο γύρισμα του 15ου στον 16ο αι. είναι το μοναδικό σωζόμενο του είδους  στη Θεσσαλονίκη αλλά και του συγκροτήματος του τεκκέ (μοναστήρι).